Siirry sisältöön

Haluatko hoitoon ulkomaille? Pirkko käy hammaslääkärissä Tallinnassa

Terveys | 15.12.2016
Pirkko Ulmanen on käynyt hammaslääkärissä Tallinnassa jo yli kymmenen vuotta. Kela-korvaukset hoidosta hän hakee jälkikäteen.
Kuuntele artikkeli
Pirkko Uimanen.
Pirkko Uimanen on käynyt hammaslääkärissä Tallinnassa jo vuosikymmenen ajan.

Vähintään kerran vuodessa Pirkko Ulmanen kapuaa miehensä Pekan kanssa Tallinnan-laivaan ja lähtee päiväristeilylle. Perillä Ulmaset käyvät yleensä kahvilla ja menevät sitten hammaslääkäriin tarkastusta tai kiireetöntä hoitoa varten.

Etukäteen varatun ajan jälkeen ehtii yleensä vielä rauhassa syömään ennen iltalaivan lähtöä. Välillä pariskunta jää yöksi Tallinnaan ja käy oopperassa.

Ensimmäisen kerran Pirkko Ulmanen varasi hammaslääkäriajan Tallinnasta reilut kymmenen vuotta sitten. Hänen veljensä työskenteli Virossa ja rohkaisi sisartaan kokeilemaan paikallisia palveluja.

”Siihen aikaan takahampaisiini piti tehdä silta. Tämän kaltaiset proteettiset työt ovat Suomessa kalliita, eikä niistä saa Kela-korvausta. Kunnalliseen hammashoitoon pääseminen oli jo silloin aika hankalaa, kun en kuulu mihinkään erityisryhmään”, Pirkko muistelee.

Kunnalliseen hammashoitoon pääseminen oli hankalaa, kun en kuulu mihinkään erityisryhmään.

Tapaaminen veljen suositteleman hammaslääkärin kanssa jätti hyvän ensivaikutelman. Kyseinen lääkäri oli ollut aikanaan opiskelijavaihdossa Suomessa ja työskennellyt itäsuomalaisessa terveyskeskuksessa.

”Hän vaikutti luotettavalta, ja laitteet olivat yhtä uudet kuin Suomessa. Kieliongelmiakaan ei ollut”, Pirkko kertoo.

 

Kela-korvaus hoidosta haetaan jälkeenpäin

Ensimmäinen hammasremontti sujui hyvin. Vastaanottoaikoja sumplittiin sen mukaan, että ne sopivat Pirkon muihin aikatauluihin. Hammaslääkäri varasi kerralla enemmän aikaa tai järjesti tarvittaessa hoitoajat peräkkäisille päiville.

Kuvituskuva. Hammaslääkärin työvälineitä.
Ulkomailla tehdystä hoidosta Kela-korvaus täytyy hakea jälkeenpäin itse.

Nykyisin Pirkko hoitaa kaikki hammasasiansa Tallinnassa samalla tutulla lääkärillä hammaskiven poistosta vuositarkastuksiin. Vain akuuttiasioissa hän turvautuu kotipaikkakunnan päivystykseen.

Kela-korvaukseen oikeuttavissa hoidoissa Pirkko saa hammaslääkäriltä tarvittavat paperit korvauksen hakemista varten. Korvaus hänen täytyy hakea jälkeenpäin itse. Suomessa Kela-korvauksen saa yksityisellä hammaslääkärillä useimmiten samalla kun maksaa hoidosta.

Kela-korvaukset ovat tuttuja Pirkolle hänen aiemmin Epilepsialiitossa tekemänsä työn kautta, ja tietoa asiasta on ollut Pirkon mukaan helppoa löytää.

”Kaikki on sujunut hyvin korvauksia hakiessa. Joskus tosin hakemuksen käsittelyaika tuntuu pitkältä.”

Suomessa Kela-korvauksen saa yksityisellä hammaslääkärillä useimmiten samalla kun maksaa hoidosta.

 

Kuluja myös matkustamisesta

Yli kymmenen vuotta sitten hintataso oli Virossa huomattavasti Suomea edullisempi. Hinnat ovat vuosien kuluessa nousseet myös Tallinnassa. Silti ne ovat Pirkon mukaan edelleen Suomea edullisemmat. Toisaalta kuluja tulee myös matkustamisesta.

”Tämä on ihan hyvä vaihtoehto, jos käy Tallinnassa muutenkin. Kannattaa kuitenkin tarkistaa vähän hammaslääkärin taustoja, jos on ensimmäistä kertaa menossa”, Pirkko vinkkaa.

Hinnat ovat vuosien kuluessa nousseet myös Tallinnassa. Silti ne ovat Pirkon mukaan edelleen Suomea edullisemmat.

Isompia vastoinkäymisiä ei ole sattunut hammaslääkärimatkoilla. Kerran tosin myrsky viivästytti laivan saapumista, ja Pirkko myöhästyi töistä.

”Ehdin mukaan koulutuspäivän loppumetreille eli syömään toisten kanssa. Työkaverit herjasivat, että toiset osaavat ottaa koulutuspäivistä oleellisen irti”, Pirkko nauraa.

Lue lisää hoitoon hakeutumisesta ulkomaille

Kelan sivuiltaLisätietoa hoitopaikan valinnasta

Voit myös soittaa Kelan palvelunumeroon 020 692 204 (ma–pe 8–17)

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.